sâmbătă, 13 septembrie 2014

Despre zane ursitoare

Aceste zane ursitoare sunt fiinte imaginare din mitologia romaneasca, despre care se credea ca au darul de a hotara destinul omului inca de la nastere. Acest mit al ursitoarelor a fost preluat din mitologia greaca, unde erau numite Moirae.
Prin traditie, aceste ursitoare sunt trei femei care sunt considerate a fi inlocuitoarele mamei. Acestea sunt spirite care nu pot fi niciodata vazute, insa pot fi auzite cateodata. Se spune ca in a treia noapte de viata a copilului nou- nascut, nasele copiilor invitau ursitoarele si le pregateau o masa plina cu fele de fel de bucate care de care mai gustoase. Aceste zane ursitoare apareau noaptea la poarta casei in care dormeau copilul si mama si ii hotara destinul copilului. Legendele spun ca a doua zi de dimineata, nasa intreba pe  mama copilului ce vis a avut si ce au prezis ursitoarele copilului. In zilele noastre, aceste lucruri se intampla la spital, deoarece copii nu mai sunt nascuti acasa. De obicei nasa copilui pune ceva simbolic la fereastra.
Aceste zane ursitoare mai sunt numite si Ursitoarea( este cea mai mare, si este cea care tine fusul si furca), Soarta ( este cea care prezice soarta copilului), Moartea( cea care curma firul vieti).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu